Petek, 2. junij 2017

Nasveti za varen dom v času vašega dopusta

Nasveti za varen dom v času vašega dopusta
Marsikdo od nas si je vsaj enkrat v življenju ogledal zelo zanimiv, smešen in nenazadnje »poučen« film iz l. 1990 Sam doma (Home Alone), kjer je bilo nazorno prikazano, kako se ubraniti pred nepridipravimi. Malo za šalo in malo zares, bi lahko dejali. V času dopustov so zaradi daljše odsotnosti stanovalcev med najbolj zaposlenimi ravno vlomilci. Po nekaterih podatkih in statistiki nepridipravi vlomijo povprečno vsake tri ure.

Pri vlomu v stanovanjski objekt ne gre le za odtujitev različnih stvari in predmetov ter poškodovanje lastnine, temveč tudi za določen emotivni moment stanovalcev in prizadetost zaradi vedenja, da je neka tuja neželena oseba vstopila v vaš intimni prostor doma. Zato je prav, da vemo, da se z določenimi in drugimi ukrepi lahko izognemo tovrstnim neprijetnim dogodkom in preprečimo škodo v vašem domu. V nadaljevanju je nekaj nasvetov za varnejši dom med poletnimi počitnicami.

Tehnično varovanje in mehanska zaščita

Med najbolj učinkovite elemente zaščite lahko štejemo tehnično varovanje s protivlomnimi sistemi in sistemi video nadzora. Če sistemov ne želimo imeti trajno nameščenih, torej tudi po zaključenih počitnicah, se lahko dogovorite le za najem opreme v času vaše odsotnosti. 
Pomemben element pri protivlomnih sistemih je tudi zvočna signalizacija – sirena, tako znotraj kot tudi zunaj objekta. Le-ta s svojim zvočnim alarmiranjem poskuša vlomilca prestrašiti in pregnati. Ob sprožitvi alarma pa se signal sproži tudi na varnostno nadzornem centru, ki takoj z intervencijsko ekipo posreduje. Seveda obstaja možnost, da alarmni signal prejmete na vaš mobilni telefon, vendar je to v primeru vaše oddaljene odsotnosti bore malo v pomoč.  Ker je večina vseh vlomov skozi vhode in okna v nižjih nadstropjih objektov, priporočamo mehansko zaščito s protivlomnimi vrati in kovinskimi rešetkami na oknih. 

Na videz jasni znaki vaše odsotnosti

Polni poštni nabiralniki in spuščene žaluzije oz. rolete vlomilcu dajejo jasen signal, da v stanovanju ni nikogar. Zato je dobro poskrbeti, da se na poštne nabiralnike namestijo nalepke o prepovedi odlaganja reklamnega materiala, da začasno odpoveste naročnino na časopis ali da se z nekom (sorodnik, prijatelj, sosed) dogovorite, da vam redno prazni nabiralnik. 

Pomembna vloga sosedov

Seveda, če imate dobre sosedske odnose, je priporočljivo, da vsaj enem izmed njih poveste, da odhajate na dopust, torej jim zaupate in jih hkrati zaprosite, da popazijo na vaše stanovanje in da vas v primeru kakršnegakoli neobičajnega dogajanja takoj obvestijo oz. takoj pokličejo policijo. 

Ustrezna osvetlitev

Priporočljive so zunanje senzorske luči, ki pri vlomilcih niso ravno priljubljene, saj jasno nakazujejo, da se je nekdo približal objektu. Prav tako s tem opozorijo sosede in vzbudijo sum, da se pred vašo hišo nekaj dogaja.

Družbena omrežja

Nahajamo se v dobi informacijske komunikacije in del tega so zagotovo družbena omrežja kot so Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn in druga. Zato vas opozarjamo, da na teh omrežjih ni modro razglašati, kdaj vas ne bo doma, kdaj in kam greste na dopust in za koliko časa, redno – vsako urno objavljanje fotografij z dopusta ipd. Namreč, vse to lahko vlomilci spremljajo in izkoristijo za svoje nečednosti. Ko se vrnemo, pa nas pričaka neprijetno presenečenje…